PORTRETE ROME DIN TRANSILVANIA

seminar deschis de film — 21.5.2021 15:00

Seminar deschis / Club de filme despre reprezentația romilor în filme antropologice din Ardeal
Organizatori: Institutul de Etnografie și Antropologie Maghiară, UBB și Fundația Tranzit
Clubul de filme co-organizat de Institutul de Etnografie și Antropologie Maghiară UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis al cursului Reprezentare și Putere din cadrul programului de masterat Cultură și societate – între tradiție și modernitate.
PORTRETE ROME DIN TRANSILVANIA
Reprezentații cinematografice ale romilor din Ardeal
18:00 Lakatos Róbert: Șpileri adică Casino Transsylvaniae (2005, 26 min) – documentar în limba maghiară și română. Produs de Inforg Studio.
Lakatos Róbert: Bahrtalo! (2004, 25 min.) - documentar în limba maghiară și romani, cu subtitrare în engleză. Produs de Nikolaus Geyrhalter Filmproduktion.
Discuții cu invitații (în limba maghiară.)
Invitați: Lakatos Róbert, regizor, Gábor Lajos și Boros Lóránd, protagoniști în Bahrtalo! și membrii echipei Șpileri
Moderatori: Takács Zoltán și Olosz Brigitta-Gyöngyike, studenți MA
Seminar coordonat de: Könczei Csilla
Eveniment gratuit, pe bază de înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/FAofGLhKMnyxhfPR7
Lakatos Róbert este regizor, scenarist, director de imagine, expert, producător. A regizat numeroase documentare, scurtmetraje, filme de lungmetraj, animații, și comedii. În filmele sale își exprimă propria personalitate și mediul din care provine: atmosfera transilvăneană. În lucrările sale, el prezintă o mie de fețe ale diversității culturale în peisaje transilvănene, cu oameni transilvăneni; toate acestea în imagini documentare, ficțional-realiste, grotești. Este dificil de atribuit filmelor sale un gen specific, deoarece toate sunt caracterizate de un amestec și o îmbinare de tradiții diferite, din care creează un nou mod de reprezentare. Filmele sale de lungmetraj sunt realizate cu tehnici documentare, în timp ce documentarele sale sunt puternic influențate de principiile ficțiunii.
În prezent, pe lângă activitatea de regizor, este profesor la facultatea de Fotografie, film și media la Universitatea Maghiară Sapientia din Transilvania, vicepreședinte și director artistic al Asociației Audiovizuale Argo din Cluj și membru fondator și președinte al Asociației de Film Maghiar din Transilvania.
Pentru mai multe informații: http://film.sapientia.ro/ro/corp-didactic/dr-robert-lakatos
Gábor Lajos „Lali” este un tinichigiu, căldărar, alămătar, actor și artist vizual, membru al comunității Gábor, renumit la nivel internațional. Născut la Oradea, s-a implicat în meșteșuguri tradiționale, a apărut în mai multe filme, iar lucrările sale din cupru executate artistic au fost expuse în mai multe locuri. Cel mai cunoscut exponat al său este o vioară din alamă. François Bréda a scris o carte despre el, intitulată Festinele lui Lali.
Pentru mai multe informații: https://clickzoombytes.wordpress.com/…/zoom-interviu…/
Boros Lóránd este licențiat în etnografie la BBU Cluj și, pe lângă activitatea de etnograf, este ghid turistic, manager cultural, producător, scenarist și regizor de film. Abilitățile sale actoricești au fost evidențiate în filmul Bahrtalo!, în care a jucat împreună cu Gábor Lajos „Lali”.
Mai multe informații:
http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-3229267-video-cum-dai
Filmul Șpileri, regizat de Lakatos Róbert în 2005, poate fi interpretat ca un emoționant “anziks” transilvănean. Acțiunea se petrece în Cluj, Ghimeș și Comănești în anii 2000. Filmul prezintă imaginea orașului transilvănean Cluj, cu trecutul său măreț, și, prin intermediul acestuia, imaginea fostei Românii socialiste la 16 ani de la schimbarea regimului, cu gările sale tipice, “inelele de bloc”, piețele și “tot felul de oameni” care le umplu, mascații moldoveni, muzicanții romi și, bineînțeles, câinii vagabonzi.
"Realul este filtrat printr-o sită sureală. Nu știi niciodată ce ar putea să se strecoare."
Să vedem ce s-a strecurat!
Filmările pentru Bahrtalo! au început în 2003, ca episod maghiar al serialului de schițe documentare “Across the Border - Five views from neighbours”, fiecare dintre acestea constând în capitole de 25 de minute. Scurtmetrajul, al cărui acțiune se petrece în Austria și Ungaria, a fost extins ulterior pentru a include scene din Egipt și a fost transformat într-un lungmetraj. Potrivit regizorului, în timpul filmărilor, situațiile au fost stabilite, actorilor li s-au dat liniile generale despre cum ar trebui să decurgă fiecare scenă iar în cadrul acestora, ambii au fost lăsați să fie ei înșiși. Sursa umorului din film este reprezentată de personalitățile celor două personaje principale, Lali și Lóri, și de modul în care acestea reacționează la situațiile create de regizor. Jocurile de limbaj rămân un instrument important în acest sens. Titlul filmului, în limba romani, înseamnă “Noroc”, o expresie pe care Lali o rostește de multe ori indiferent de limba maternă a interlocutorilor sau de locație, formând o punte între diferitele naționalități. Bahrtalo! Good Luck! a câștigat premiul Europa Cinemas Label Award la Festivalul Internațional de Film de la Karlovy Vary în 2008.