ÎN CULISE

seminar deschis de filmí — 4.5.2021 13:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎN CULISE
Secrete profesionale ale festivalurilor și instituțiilor de film antropologic și documentar

16:00 Discuție despre Festivalul European de Film Documentar și Antropologic Dialëktus
17:00 Zoltán Füredi “Kapitány”: Ținutul Nordului (1998-2001, 52 de minute, în limba maghiară)
Discuție despre film (în limba maghiară)

Invitat: Zoltán “Căpitanul” Füredi, antropolog, regizor de film și director de imagine, director fondator al Festivalului European de Film Documentar și Antropologic Dialëktus, președinte al Fundației Palantír Film Visual Anthropology
Moderator: Zoltán Huszár, student la studii culturale

Seminar coordonat de Csilla Könczei și Réka Csiki

Evenimentul este gratuit, dar este necesară înregistrarea.
Înregistrare: https://forms.gle/sHd59LKNQ6n8D7QHA

Organizat de șase ori între 2002 și 2010, festivalul își propune să prezinte unele dintre cele mai interesante și mai sensibile documentare europene. Filmele selectate pentru competiție au fost în primul rând cele care au avut o perspectivă antropologică culturală, adică s-au bazat pe o muncă serioasă pe teren, au reflectat valorile personajelor din film și au fost martore ale implicării personale a regizorului.
Proiecțiile, discuțiile cu regizorii, producătorii, actorii și alți experți din domeniul cinematografiei invitați au făcut din festival un adevărat eveniment. Evenimentul, care a durat 4-5 zile, a inclus un câmp internațional, o competiție de film etnografic maghiar, un program retrospectiv și ateliere de lucru.
Dialëktus a fost, de asemenea, punctul de plecare pentru colecția de filme a Fundației și pentru proiectele ulterioare de distribuție de filme.

http://dialektusfesztival.hu/; https://www.facebook.com/Dialëktus-Európai-Dokumentum-és-Antropológiai-Filmfesztivál-128021460550196

Începând cu anii '90, Zoltán Füredi a fost unul dintre principalii inițiatori ai promovării filmului antropologic în Ungaria, ai introducerii filmului antropologic în Ungaria și ai utilizării filmelor antropologice în educație și educație socială. Împreună cu soția sa, Orsolya Komlósi, este inițiatorul a numeroase festivaluri de film, evenimente cinematografice, conferințe, proiecte de distribuție și dezvoltare de filme, inițiatorul colecției de filme DocuArt și al colecției de filme Strangers in my Garden, precum și fondatorul primului cinematograf documentar maghiar, DocuArt. Este membru al consiliului de administrație al secțiunii documentare a Asociației artiștilor de film din Ungaria, în perioada 2005-2008, membru al Clubului Regizorilor de Film Documentar din 2009. Este vicepreședinte al Societății Maghiare de Antropologie Culturală în perioada 2012-2016 și membru al Consiliului de Administrație din 2017, membru al consiliului de administrație al Asociației maghiare de cercetare a peșterilor și peșterilor din 2016.

Ținutul Nordului (1998-2001, 52 de minute, în limba maghiară)

REGIZOR: Zoltán Füredi "Căpitanul"
PRODUCĂTOR: Zoltán Füredi "Căpitanul"
DRAMATURG: Ernő Nagy
REGIZOR: Zoltán Füredi "Căpitanul"
REGIZOR: Judit Kollányi
INGINER DE SUNET: Kapcsos Vince
ASISTENT DE REGIE: Gergely Bérczessy
DIRECTOR DE COLECȚIE: Miklós Szederkényi
REGIZOR: Mária Paulik

În Ținutul Nordului, asistăm la o apropiere între regizor și comunitate, dar fără a pierde din vedere subiectele filmului. Vedem nu numai pădurarii, căldărarii și bocșarii, ci și modul în care regizorii interacționează cu ei. Chiar dacă regizorul nu este văzut niciodată în film, îi simțim prezența. Filmul dezvăluie momente în care regizorul și cel filmat se întâlnesc. Filmul a fost realizat în 1998 în Munții Bükk și în satul Répáshút, în Ungaria. Deși Ținutul Nordului în sine este un peisaj mitic, satul Répáshuta și muncitorii forestieri slovaci care locuiesc acolo există în el: filmul prezintă patru bărbați îmbătrâniți, patru personaje diferite, patru meserii tradiționale din pădure, patru anotimpuri.