PORTRETE ROME DIN TRANSILVANIA

seminar deschis de film — 30.4.2021 15:00

Seminar deschis / Club de filme despre reprezentația romilor în filme antropologice din Ardeal
Organizatori: Institutul de Etnografie și Antropologie Maghiară, UBB și Fundația Tranzit
Clubul de filme co-organizat de Institutul de Etnografie și Antropologie Maghiară UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis al cursului Reprezentare și Putere din cadrul programului de masterat Cultură și societate – între tradiție și modernitate.

PORTRETE ROME DIN TRANSILVANIA
Reprezentații cinematografice ale romilor din Ardeal

18:00 Kőszegi Edit: Sitiprinc (1999, 90 minute) – Lungmetraj în limba maghiară și romani. Producător: Studio Hunnia, Fórum Film.
Discuție despre film
Discuția se vor ține în limba maghiară.

Prezentatoare: Sárkány Karola, studenți MA
Coordonatoarea seminarului: Könczei Csilla

Eveniment gratuit, pe bază de înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/FAofGLhKMnyxhfPR7

Kőszegi Edit (1952, Gyula - Ungaria) este regizoare de filme documentare și de ficțiune, dramaturg și scenaristă. Și-a completat studiile la departamentul de Bibliotecă și Educație Ppopulară din cadrul Uuniversității ELTE în 1975, iar apoi a studiat la Colegiul de Film MaFilm. Între 1980–1990 a fost scenarista Studiolului de filme Hunnia, după care a fost dramaturg și membru în conducerea Studioului Hétfői Műhely. Din 1994 administrează colecția Romă a Muzeului Etnografic din Budapesta. Opera ei a fost distinsă cu mai multe premii: în 1998 a primit premiul Criticilor de Filme Maghiare pentru cel mai bun scenariu, în 2007 a primit premiul Festivalului de Film Maghiar pentru cel mai bun documentar, iar în 2014 a primit premiul Balázs Béla.

Lungmetrajul Sitiprinc a fost regizat de Edit Kőszegi în 1998. Filmul a fost realizat pe baza manuscrisului prizonierului de la Sopron, Rudolf Horváth, folosind documente contemporane. Putem asista la un fel de căutare a identității și a apartenenței, întrucât protagonistul nostru călătorește între două culturi, uneori se simte bine în rândul maghiarilor, alteori între țigani, dar nu reușește să se simtă ca acasă în nici una.