ÎN CULISE

seminar deschis de film — 29.4.2021 13:00

Institutul Maghiar de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB Cluj și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis din acest an al cursului de Film și Antropologie:
ÎN CULISE
Secrete profesionale ale festivalurilor și instituțiilor de film antropologic și documentar

16:00 Discuție despre Festivalul Internațional de Film Etnografic NAFA
17:00 Veraart Orsolya: Omul naturii și eu (2013, 37 minute)
Discuție despre film. Discuția se poartă în limba maghiară.
Invitați: Veraart Orsolya, regizoare de filme, colaboratoare a Festivalului Internațional de Film Etnografic NAFA

Moderator: Gedő Tibor, student la secția de etnografie și antropologie
Seminar coordonat de Csilla Könczei și Réka Csiki

Eveniment gratuit, cu înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/9mYZj3Hdx4Y3NPaWA

Veraart Orsolya
Etnograf, antropolog vizual, regizoare de filme documentare și artist de fibră. A studiat etnografie și antropologie vizuală la Universitatea Babeș-Bolyai în Cluj și la Universtitatea Arctică din Norvegia. A studiat teoria circulară și sustenabilă a fibrelor la Universitatea Wageningen din Olanda, și arta textilelor la Școala Populară Artistică Vámszer Géza. Filmele sale au fost prezentate în numeroase festivaluri internaționale de filme antropologice, lucrările sale de textil au fost premiate de Casa Tradițiilor. Este colaboratoară a festivalului NAFA (Nordic Anthropological Film Association) și co-fondatoară CinéTrans.

NAFA – Nordic Anthropological Film Association
Festivalul de film NAFA se organizează din 1979 cu un focus special pe filme documentare antropologice. Asociația funcționează din mijlocul anilor 70. Membrii NAFA sunt preponderent instituții antropologice și muzee din statele nordice, dar are și numeroși membri independenți în lumea întreagă. Arhiva NAFA de filme are ca scop facilitarea educației și a cercetării. A 40. ediție a festivalului NAFA va avea loc între 29 septembrie și 2 octombrie 2021.

Omul naturii și eu
Un film de Orsolya Veraart
Filmat în pădurea și pe dealurile care înconjoară un mic sat transilvănean din România, filmul îl prezintă pe Gabi, un pescar și culegător. Intrăm în viața lui strâns legată de natură. Ajungem să aflăm ce gândește și ce simte despre natură; România și viața în România, soarta românului obișnuit ieșind la suprafață din când în când.
Filmul prezintă, de asemenea, modul în care se desfășoară relația dintre Gabi și studentul de film și cum această evoluție influențează cursul filmului. Narațiunea se transformă într-o metanarațiune despre procesul de realizare a filmului; iar filmul, inițial poate naiv și fermecător, se dovedește a fi altfel.