ÎN CULISE

seminar deschis de film — 15.4.2021 13:00

Clubul de filme documentare co-organizat de Institutul de Etnografie și Antropologie din cadrul UBB și Fundația Tranzit prezintă seminarul deschis al cursului Film și antropologie:

ÎN CULISE
Secrete din culisele festivalurilor și instituțiilor de filme antropologice și documentare

16:00 Discuție despre Festivalul Internațional de Film ASTRA
17:00 Kincses Réka: Campionul balcanic, film premiat cu premiul principal al ediției 8 a Festivalului (2006, 87 minute, în limba maghiară, română, germană, cu subtitrare margiară)
Discuție despre film (în limba margiară)

Invitat: Kató Csilla, directoarea artistică a Festivalului de Film ASTRA
Moderator: Beke András, student al Departamentului de Etnografie și Antropologie Maghiară, UBB Cluj

Coordonatorii seminarului: Könczei Csilla și Csiki Réka
Evenimentul gratuit, pe bază de înregistrare.
Înregistrare: https://forms.gle/Xran9uuZfFNrQwNA8

Festivalul Astra este una dintre cele mai mari evenimente cinematografice din Europa Centrală și de Est. Evenimentul este găzduit de Sibiu din 1993. AFF oferă o platformă largă pentru realizatorii de filme pentru a-și prezenta lucrările și oferă publicului larg o selecție de filme diversă și de înaltă calitate. În 2020 a fost unul dintre festivalurile care s-au angajat să organizeze unele dintre programele sale live, în prezența spectatorilor, în conformitate cu normele epidemiologice. În 2021, ediția a 28-a a Festivalului de Film Astra va avea loc în perioadele 27 august - 12 septembrie și 11-16 octombrie.
https://www.astrafilm.ro/en/homepage_en/

Kató Csilla este un membru cheie al echipei de organizare AFF din 1998, totodată este directoarea artistică a festivalului. A făcut parte din juriul numeroaselor festivaluri de filme internaționale. A studiat antropologia culturală la Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta, continuându-și studiile la „School of Economics” din Londra și la „Australian National University” din Canberra.

Filmul lui Réka Kincses Campionul balcanic a participat la Festival în 2006 în cadrul concursului pentru studenți, câștigând premiul cel mare al festivalului. Réka Kincses prezintă povestea propriului tată, care a jucat un rol important în politica maghiară din România după schimbarea regimului. Prin aceasta dorește să oglindească politica maghiară din România după schimbarea regimului. În 2007, Campionul balcanic a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar la ediția a 38-lea al Festivalului de Film Maghiar din Ungaria.

„Campionul balcanic este portretul tatălui meu, Kincses Előd. Povestea se desfășoară pe două linii cronologice: de la sfârșitul anului 1989 până la alegerile din 2004, respectiv în timpul campaniei electorale din 2004. Cu încheierea campaniei, câștigătorii sărbătoresc. Kincses Előd nu sărbătorește. A pierdut. Este învinsul schimbării regimului și al alegerilor. Un Don Quijote al Ardealului” – scrie Kincses Réka

Kincses Réka s-a născut în Târgu Mureș în anul 1972. În 2006 a terminat specializarea de regizor de filme la Deutsche Film- und Fernsehakademie (dffb) la Berlin. A participat la numeroase festivaluri și a câștigat multiple premii pentru scurtmetrajele ei și documentarul ei Campionul Balcanic. Filmul ei de lung metraj Țară natală, sex și alte incomodități s-a filmat în 2011 în numele ZDf. Din 2013 este scriitoare și regizoare de teatru. Din 2014 este profesoară invitată la Universitatea de Artă Târgu Mureș și MET Filmschool din Berlin. Kincses Réka lucrază ca regizoare de film și teatru în Berlin, Budapeste și Târgu Mureș.