KASSÁK // Rezonanțe

concert — 30.9.2021 16:00

HARCSA / KESZÉG / MÁRKOS / BENKŐ / PÁNDI:
KASSÁK

Patru muzicieni și un artist de teatru acceptă provocarea de a prezenta poezii selectate ale lui Lajos Kassák pe un album extraordinar. Muzica lor urmărește cu fidelitate atitudinea poetului, cunoscut pentru versurile sale libere. Setările includ structuri melodice, asemănătoare cântecelor, improvizații libere după poeme și cântece conceptuale, de avangardă.
O particularitate a proiectului este că, pe lângă interpretul László Keszég, toți muzicienii vor interpreta și câte un poem, concentrându-se astfel pe experiența personală a poeziilor.
Aceasta nu este prima dată când Veronika Harcsa pune pe muzică poeme: albumul său Lámpafény din 2011 conținea, de asemenea, un aranjament de Kassák, iar în calitate de creier al proiectului, ea a selectat cele mai multe dintre poeme. Albert Márkos este, de asemenea, cunoscut ca și compozitor pentru teatru și film, iar seara va include o serie de aranjamente muzicale ale acestuia. Balázs Pándi și Róbert Benkő sunt două dintre cele mai importante figuri ale free jazzului maghiar. Compoziția orchestrei este eclectică, iar muzica pe care o interpretează se potrivește cu personalitatea tensionată și contradictorie a lui Kassák și cu diversitatea poemelor, cu emotivitatea și duritatea lor inerentă.
Albumul a fost prezentat în premieră în octombrie 2015 în Sala de Sticlă a Palatului Artelor. Toate biletele pentru spectacol au fost epuizate în avans.

Veronika Harcsa
A absolvit secția de jazz a Academiei de Muzică Liszt Ferenc în 2008 și a obținut un masterat la Conservatorul Regal din Bruxelles în 2014.
În 2005, și-a înființat propria formație de jazz, cu care a înregistrat în același an un album de standarde de jazz, Speak Low. Speak Low a fost lansat în Japonia în iulie 2007 la casa de discuri Nature Bliss și a sărit imediat pe primul loc în topul vânzărilor de jazz vocal al Tower Records, cea mai mare casă de discuri japoneză.
Pe albumul din 2008 al cântăreței, You Don’t Know It’s You, au apărut compoziții proprii. Albumul a ajuns, de asemenea, pe primul loc în topurile din Japonia și a fost disc de platină jazz în Ungaria. Cel mai cunoscut cântec al ei, Too Early, a ajuns în fruntea playlistului MR2 Petőfi Radio în februarie 2008. Acesta a fost votat Albumul de jazz maghiar al anului la Premiile Fonogram 2009.
Cel de-al treilea album al său, Red Baggage, a obținut un succes similar atât acasă, cât și în Japonia, unde lansările albumului au fost urmate de două turnee de prezentare.
În mai 2011, a fost lansat cel de-al patrulea album al Harcsa Veronika Quartet, Lámpafény, pe care grupul a aranjat poezii ale unor poeți maghiari din secolul XX. Acesta este primul album în limba maghiară al cântăreței, iar materialul ei a fost interpretat la Sala Națională de Concerte a Palatului Artelor și la Teatrul Național. În 2012, ea și-a lansat propria aplicație pentru iPhone pentru a însoți albumul.
Cântăreața este membră a formației electronice experimentale Bin-Jip, care activează din 2010 și cu care a înregistrat două albume de mare succes și o înregistrare live (Enter CD - 2010, Live at the Planetarium DVD și Blu-ray - 2014, Heavy CD - 2014).
În 2013, a înregistrat un album în duo cu Bálint Gyémánt, intitulat Lifelover, care a fost lansat în Europa de Vest de Traumton Records, Berlin.
Duo-ul a fost selectat pentru concursul Jazzahead! European Jazz Meeting 2015. În toamna anului 2014, cântăreața a lansat o serie de concerte lunare la Berlin cu artiști invitați precum David Friedman, Julia Hülsmann, David Helbock și Samuel Blaser.
Din 2014, își conduce propria curte în Valea Artelor, cu mai multe concerte, ateliere și numere live pe zi.
Veronika Harcsa a concertat la festivaluri și cluburi din peste 20 de țări. A colaborat cu artiști renumiți precum Erik Tru az, Enrico Pieranunzi, Kris Defoort și Nicola Conte și a cântat cu Orchestra de Cameră Liszt Ferenc în mai multe rânduri. A cântat în producții de dans contemporan, teatru și film.

Concertul face parte din programul REZONANȚE – Program de Muzică Nouă.

Programul Rezonanțe - Muzică Nouă are ca scop promovarea și diseminarea muzicii contemporane regionale și internaționale.
REZONANȚE își propune să fie un dialog cultural permanent la nivel local, european și internațional.
REZONANȚE promovează teoria muzicii contemporane și practica muzicală locală.
Organizator: Fundația Tranzit
Sponsori: Fundația Tranzit: Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt, Fundația Communitas, AFCN, Fondul Cultural Național al Ungariei (NKA)

Fundația Tranzit își rezervă dreptul de a modifica programul.
Atelierul va fi organizat în conformitate cu reglementările COVID în vigoare.