Joy in the Visual Arts - atelier de fotografie cu Daniela Groza

atelier de fotografie — 2.8.2021 15:00

<< JOY IN THE VISUAL ARTS>> este dedicat persoanelor interesate de fotografie, indiferent de gradul lor de familiarizare cu această artă. Ne vom concentra mai puțin pe tehnică și echipament și mai mult pe motorul personal ce capacitează felul în care privim, capturăm și reprezentăm lumea din jurul nostru. Orice aparat este acceptat, inclusiv telefonul.
<< CONTRA CINISMULUI>> este cea de-a VI-a ediție a Focus Atelier. Dincolo de critica cinică, la îndemână și pasivă, ne întrebăm ce ne mai dă demnitate, speranță și libertate?
Participarea la atelier este gratuită în funcție de locurile disponibile și în urma selecției. Încurajăm participarea persoanelor non-binare, femeilor, persoanelor roma, persoanelor queer.


DESPRE ATELIER:
Atelierul va fi un forum în care vom privi bucuria ca un mijloc al rezistenței. Vom explora împreună senzația de a privi și fotografia flora, mâncărurile noastre favorite, chiar și răsăritul. Vom învăța să înțelegem și să îmbrățișăm kitsch-ul, ne vom dezvăța să condamnăm. Vom privi bucuria ca pe un vehicul al revoluției.
La atelier vom analiza felul în care canonul vizual existent, adesea pesimist, ne modelează simțurile. Vom discuta lucrări de Francesca Woodman, Richard Avedon, Jo Ann Callis, Roger Ballen, Catherine Opie, Robert Mapplethorpe, Tyler Mitchell, Endia Beale, Hajdu Tamas și Virginia Lupu. Vom pune accent pe activismul intersecțional.
Atelierul va presupune sesiuni de feedback, mese rotunde precum și excursii pentru munca de teren.


DESPRE ARTISTA REZIDENTĂ:
Sunt o artistă multidisciplinară fun, queer & non-binară (ea/ei) născută în România. Pentru a mă conecta eficient la lume și la comunitatea mea, îmi asum responsabilitatea de a manifesta bucurie, în opoziție cu viziunea monolitică a unei existențe queer plină de întristare ~ viețile noastre queer sunt variate și frumoase, pe lângă lupta dificilă pentru recunoaștere. Sper să angajez persoanele care participă la atelier într-o conversație care aduce arta și înțelesurile ei la masa plină de bucurie a încrederii și grijii față de ceilalți.
Nu-mi sunt străine dificultățile vieții ~ ca imigrantă, persoană queer, non-binară, supraviețuitoare a abuzului sexual, am căutat vindecare în domeniul meu, dar ce-mi trebuia nu era acolo. Conform canoanelor arta contează atunci când este măsurată cu o scală inventată a gradelor de suferință, bucuria fiind cel mai jos plasată ~ mult din ce vedem și admirăm este lipsit de bucurie. Canonul a decis din vremuri imemoriale împotriva bucuriei. În afara câtorva lucrări academice, există puține materiale despre existența (sau absența) conceptului de fericire în artele vizuale.
Vulnerabilitatea a devenit elementul cheie pentru felul în care abordez conceptul de bucurie și, implicit, pe cel de anti-cinism ~ umor, acțiune plăcută și distracție/distragere, joc, respingerea normelor în favoarea inocenței.
Practica mea artistică este socială în scop și e realizată atât în SUA cât și în România. Poate fi urmărită pe queerjoy.world (lucrări digitale), danielagroza.com (lucrări analoage), queero.org (un website arhivă dedicat poveștilor persoanelor nonbinare, trans și femeilor queer din România) și bekindforreal.org.


PERIOADA :
📌12 iulie - 25 iulie (DEADLINE ❗) // Înscrieri (rolling admission*) AICI >>> https://forms.gle/z3mcn71FdZx8WPuB6
📌2 august - 22 august // Întâlniri de lucru - 3 ore/zi, 3 zile/săptămână [orarul va fi stabilit ulterior relativ și la programul persoanelor participante]
📌23 august - 29 august - Prezentare finală/ expoziție
*rolling admission presupune evaluarea aplicațiilor din momentul în care sunt primite; se diferențiază de înscrierile standard prin faptul că nu se așteaptă data limită pentru evaluarea tuturor aplicațiilor. Astfel o parte din comunicarea selecției se va putea face chiar înainte de 25 iulie.


Detalii despre întregul program Focus Atelier 2021 se pot găsi pe site-ul focusatelier.ro. Pentru orice informații organizatorii pot fi găsiți la adresa de mail asociatia.reciproca@gmail.com


Focus Atelier 2021 este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.