Könyvbemutató és dedikálás Kolozsváron: Mihai Mateiu: Felnőve

könyvbemutató — 7.6.2023 16:00

Szeretettel meghívunk június 7-én, szerdán 19 óratól a Tranzit Házba, Mihai Mateiu “Felnőni” című novelláskötetének bemutatójára, amelyet a Trei Kiadó adott ki.
A kötet négy történetet tartalmaz a kamaszkorról, annak minden felfedezésével, lázadásával, félelmével és intenzitásával, az első naiv szerelmekkel, de a bonyolult és nehéz szerelmekkel is.
A Doina Gecse Borgovan újságíró által moderált bemutató eseményen a szerzőhöz közel álló személyek beszélnek arról, hogyan értékelik a könyvet, kezdve egy-egy kedvenc részletével.
A vendégek: Domnica Petrovai, Alexandru Stermin, Camelia Moraru, Rares Moldovan, Corina Ceclan, Iosif Felvinți és Antoniu Bumb.

A könyv a bemutatón megvásárolható lesz a Cărturești-i könyvkereskedő barátainktól, de már kapható a könyvesboltokban és online is.

Mihai Mateiu (született 1976-ban, Marosvásárhelyen) 2004 óta dolgozik kulturális rendezvények szervezésével Kolozsváron. Ő alapította a Someș Delivery-t, Kolozsvár egyik legbefolyásosabb köztéri projektjét, valamint a Flux Projectet, a cégek alkalmazottainak kulturális élményeket elősegítő start-upot. Történetei 2003 óta jelennek meg kulturális folyóiratokban, eredetiben vagy fordításban. Bekerült az Az év műfordításai (2008), Az Aesthetica alkotói művek (2009), Best of: A 2000-es évek rövidprózája (2013), Der Osten ist eine Kugel (2018), 16 mai prózaíró (2018) című antológiákba. A 2011-ben megjelent Emberek című kötete a Casa de Pariuri Literare kiadó bestsellere volt.

“Mit várunk mi, akik szeretjük az irodalmat, egy könyvtől? Hogy hihető történetet meséljen el nekünk, szépen megírt, jól felépített, a szereplők igazsága által fémjelzett történetet. Hogy elkezdjünk hinni a szereplők igazságában, hogy átvegyük örömeiket és bánataikat, lelkesedésüket és bánatukat, szeretetüket és gyűlöletüket, hogy érezzük azt, amit minden jó könyv elmond nekünk, hogy a mi életünk is rendkívüli, és hogy vannak olyan szereplők, akik csodával határos módon keresztezik a sorsunkat, és megváltoztathatják azt számunkra. Az ilyen karakterek kínálják nekünk a Növekedést, újra feltalálják számunkra életünk legintenzívebb élményeit: a gyermekkort, a szerelmet, a kiábrándulást, a reményt.” Marin Mălaicu-Hondrari

“Nem tudom, hogy Mihai Mateiu hogyan alkotja és bontja a mondatokat, de amikor papírra veti őket (vagy, ami valószínűbb, hogy a laptopján fűzi őket össze), teljesen magával ragad a világába, átlép egy láthatatlan küszöböt, és ott tart, olyan történetekben, amelyek az elsőtől az utolsó oldalig égnek. Ezeket a mini novellákat olvasva egyfajta napsütötte, elvarázsolt fogságba kerülsz, amiből egy pillanat alatt nem akarsz kiszabadulni. És egyben intenzív empátiás élményt is jelent, egy eredendő átfedést a szereplőkkel, még akkor is, ha az ő irodalmi életük egy, és mindenki élete egy másik. Több mint tíz éve, amióta olvastam az Emberek című debütáló kötetét, és különösen a Nagymama haldoklik címűt - ami a maga nemében egy gyöngyszem -, hiányolom Mihai Mateiu írói munkásságát, és még mindig várom az új könyvét. Most itt van, e borítók között, és számomra ez nagy öröm.” Filip Floria