AKTUÁLIS PROGRAMOK *

 
Hétfő | 01. - Kedd | 30. Ápr. 2019
Áprilisi programok a Tranzit Házban

Részletek:
https://www.facebook.com/tranzith/

Jegyek és helyfoglalás: reservr.net


Szervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem


Szombat | 20. Ápr. 2019 | 20:00-22:00 óra

Személyi Kultusz // Tranzíciók

A Személyi Kultusz egy performatív kísérlet, amely a Román Kommunista Párt Politikai Bizottságának dokumentumai valamint titkosszolgálati anyagok alapján kérdez rá arra, hogy hogyan viszonyulunk közelmúltunk történelméhez és annak halott személyiségeihez. Hogyan lehetséges performatív módon viszonyulni egy mai napig nehezen érthető időszakhoz, amelyről nem is tudunk túl sokat?

„A találkozás formátuma egy tabloid televíziós műsor, a Személyi Kultusz, amelyet Nicolae Ceaușescu moderál és amelynek meghívottai Ana Pauker és Gheorghiu-Dej. És ahogy ebből a formátumból következik, a politikai témák a meghívottak magánéletének pikáns részleteivel, valamint „művészi pillanatokkal” váltakoznak, amikoris mindenki nevet, énekel és táncol. Lehet, hogy az 50-es évek shakespeari évek voltak, Mihai Lukács előadása azonban teljeséggel brechtiánus. Anélkül, hogy túlzottan komolyan venné magát (tehát halottasházak nélkül, de dokumentumokra alapozva), a Személyi Kultusznak sikerül tematizálnia közelmúltunk történelmének egy vitatott periódusát.” (Oana Stoica, Scena 9)

Nyelv: román

Az előadás időtartama: 1 óra 40 perc

Játsszák: Oana Rusu, Andrei Șerban, Raj Alexandru Udrea.
Írta és rendezte: Mihai Lukács
Zene: Rekabu, Nicky Stevens
Díszlet: Iulia Toma
Videó: Claudiu Cobilanschi
Producer: Giuvlipen

//

2019 márciusától a Tranzit Ház két éven át 17 Romániában és a környező országokban létrehozott színházi előadásnak, illetve performansznak ad otthont. A Tranzíciók kisebbségi és marginalizált csoportok aktuális társadalmi problémáit tematizálja, egy közös euroregionális szövegkörnyezetben. A Kolozsvárra meghívott előadások peremhelyzetekről, és kirekesztésről szólnak, ugyanakkor helyzetünk újragondolásának, a fejlődés útjainak és az együttélés új formáinak lehetőségeit keresik.

A TRANZÍCIÓK eseménysorozatot az AFCN támogatja.

Jegyek és helyfoglalás: reservr.netSzervező: Tranzit Alapítvány
Helyszín: NagyteremErdélyi tánchagyományok és a tánc nemzetközi világnapja

2019. április 25–27.

A Tánc Világnapjának nemzetközi megünnepléséről 1982-ben hozott határozatot az UNESCO égisze alatt működő Nemzetközi Színház Intézet (ITI – UNESCO). A Jean-Georges Noverre, a klasszikus balett alapítójának tekinthető neves francia táncmester születésnapjához, azaz április 29-hez kötött emléknapot azóta ünnepli a világ táncos közössége, tánckedvelő közönsége. Kevésbé Erdélyben, ahol 2005-ben a Bogáncs – Zurboló Egyesület talán elsőként szervezett Kolozsváron egy egész napos, különböző táncos műfajokat bemutató rendezvényt a Tranzit Házban, Erdélyi tánchagyományok és a tánc nemzetközi világnapja címmel. Azóta ez az erdélyi, elsősorban a magyar tánchagyományok sajátosságait kihangsúlyozó esemény évről évre bővült, gazdagodott tartalomban és minőségben egyaránt. Az idén – az ortodox húsvét szabadnapjai miatt – a háromnapos fesztiválunkat a nemzetközi táncvilágnap „előrendezvényeként” tudjuk megszervezni.

A rendezvénysorozat programja:

április 25. (csütörtök) – Tranzit Ház
19.00 – Túl a hagyományon… A kolozsvári Zurboló Táncegyüttes rendhagyó „előtáncvilágnapi“ előadása, műsoron a Haver, Buráló!, az erdelyi_neptancok.zip és a Lassú táncjátékok.

április 27. (szombat) – Tranzit Ház
17.00 – A szombathelyi Berke és a kolozsvári Bogáncs és Kisbogáncs ifjúsági és gyerek-néptáncegyüttesek előadása.
19.00 – Táncház. Közreműködik a dési Rezeda és a zalaegerszegi Gyéres zenekar.

Szervezi:
Bogáncs – Zurboló Egyesület

Támogatók:
Communitas Alapítvány
Csoóri Sándor Alap
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő
Magyarlétai RMDSZ
Tranzit Alapítvány
Szervező: Bogáncs – Zurboló Egyesület, Tranzit Alapítvány
Helyszín: Nagyterem* A Tranzit Ház a műsorváltoztatás jogát fenntartja.